Travelguide Zuidoost Ierland

Zuidoost Ierland in een notendop

Aankomst in Ierland voelt als een warme deken. Het lijkt een stap terug in de tijd.

Een bruisende stad als Dublin met haar Ierse pubs, de vele kastelen en de botanische tuin is de moeite waard om te bezoeken.

 

Zodra je Dublin achter je laat, rijd je de natuur in. Een heuvelachtig en glooiend landschap.

Rijdend over de M11, de snelweg naar het zuiden, zie je flarden van de Ierse zee.

In het binnenland rijd je over weggetjes, waar 2 auto’s elkaar net kunnen passeren met aan beiden zijden stenen muurtjes.

Haasten kan je je hier niet en dat is ook nergens voor nodig. Ierland is gemoedelijk en relaxt.

 

Er zijn verschillende nationale parken. Een daarvan is Wicklow Mountains National Park, waar mythen en legenden tot leven komen.

Glendalough, met zijn oude kloosterruïnes en serene meren, is een must-see.

Coolalingo Waterfall, Wexford

Foto: Chris van Twisk

 

 

De regio staat bekend om zijn prachtige watervallen en kronkelende rivieren. Een bezoek aan de watervallen in Wicklow moet je gewoon gedaan hebben.

Kortom, Zuidoost-Ierland is een plek waar natuur, geschiedenis en cultuur samenkomen. Of je nu van wandelen, geschiedenis of gewoon ontspannen houdt, deze regio heeft voor elk wat wils! 

 

Veel mensen denken aan regen en wind als het gaat over Ierland.

Laten we eens kijken hoe dat zit…

  • Het klimaat in het zuidoosten van Ierland wordt gekenmerkt door een gematigd zeeklimaat.
  • De winters zijn mild, en extreme temperaturen komen niet vaak voor.
  • De zomers zijn relatief koel. De temperatuur komt niet vaak boven de 25 graden Celsius uit.
  • Ierland staat bekend om zijn regenachtige klimaat. Depressies vanaf de Atlantische Oceaan brengen bovengemiddelde hoeveelheden regen met zich mee. Toch kan het voor langere tijd droog zijn. Ook heeft Ierland vaak te maken met harde wind en stormen. Vooral in de herfst kunnen deze stormen hevig zijn.

 

Kortom, Ierland heeft een gevarieerd klimaat. Wanneer je daar rekening mee houdt heeft Ierland zoveel meer te bieden!

 

Ierland staat bekend om z’n Guiness. Een ietwat bitter biertje. Niet iedereen vindt het lekker maar je moet het gewoon een keer geprobeerd hebben.

En uiteraard de Ierse whisky Jameson. Wanneer je in Dublin bent is het zeker de moeite waard Jameson Distillery te bezoeken

Irish stew staat vaak op het menu. Een stoofschotel van schapen- of lamsvlees, aardappelen (uiteraard), uien en wortels. Maar er zijn diverse stews, ook met worstjes of bacon.

Naast de stoofpotjes staat ook een flinke biefstuk op de kaart. Biefstuk van het in Ierland veel voorkomende Angus Rund is niet te versmaden!

Aangezien Ierland een eiland is, is vis een vast onderdeel van het menu. Fish and Chips is uiteraard de bekendste.

Net als in Nederland is het soms lastig als vegetariër of veganist een goed restaurant te vinden waar je kunt eten. Op elke kaart staat wel iets wat vegetarisch is maar veganistisch is een ander verhaal. Toch zijn er goede restaurants te vinden voor zowel vegetariërs als veganisten. Kijk hier maar eens.

Voor een goede maaltijd hoef je echt niet naar een fancy restaurant; in een Ierse pub kan je heel smakelijk eten en het is nog eens gezellig ook.

Vergeet vooral na de maaltijd de Irisch Coffee niet!

 

Ierland heeft naast de hotels in de grotere steden, een groot aantal B&B’s. Vaak op het platteland in een van de prachtige huizen beheerd door alleraardigste eigenaren die het geweldig vinden een gesprek aan te gaan en te vertellen over de omgeving.

Het ontbijt is vaak zeer uitgebreid (een compleet Irish Breakfast met bacon, ei, worstjes, black pudding, white pudding, toasts en gefrituurde tomaat. En daar worden soms ook nog aardappelen bij geserveerd) maar uiteraard kan het ook iets meer in de Europese trant als toast met gebakken ei en een bakje yoghurt.

 

In Ierland rijdt men links. Houd hier rekening mee. Wij zijn gewend eerst links te kijken en dan naar rechts. Nu is het net omgekeerd. Eerst naar rechts kijken en dan naar links. Maak een kleine bocht naar links en een grote bocht naar rechts om op de juiste weghelft te komen.

Rotondes zijn in het begin echt een uitdaging. Een rotonde rijd je met de klok mee. Blijf zoveel mogelijk aan de linkerkant of in het midden rijden zodat je tijd hebt om de juiste afslag te nemen.

Kijk voor meer informatie over rijden in Ierland op de site van ANWB